Portofoliu de activitati:

In ceea ce priveste solicitarile primite de la diversi clienti, cele mai multe s-au referit la gasirea unor potentiali parteneri de afaceri sau la identificarea unor segmente de piata neacoperite pentru anumite produse si servicii sau a unor surse de furnizare de echipament tehnologic performant, precum si asistenta in schema si implementarea proiectelor de finantare.
La organizarea activitatilor Centrului mentionam sprijinul acordat din partea urmatorilor actori publici locali: Inspectoratul Teritorial de Munca Galati, Directia pentru Siguranta Alimentelor Galati, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Galati, Consiliul Judetului Buzau, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Galati si Buzau, Primariile din judetul Galati, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Finante Publice Galati, Directia de Dezvoltare Regionala din cadrul Consiliului Judetului Galati, Universitatea „Dunarea de Jos” Galati, precum si din partea Camerelor de Comert, Industrie si Agricultura din judetele Vaslui, Buzau si Vrancea.

– Acordarea de servicii de informare si consultanta unui numar de peste 10.000 de clienti pe parcursul perioadei 1997-2007.

– Organizarea a 100 seminarii de informare in judetele Galati, Buzau, Vrancea si Vaslui pe teme de importanta majora:

– Oportunitati de afaceri si surse de finantare pentru IMM;
– Reglementari europene si politici comunitare;
– Standarde si acreditari in industrie;
– Programe de cercetare;
– Internationalizare si cooperare in afaceri;
– Traininguri pentru imbunatatitea aptitudinilor antreprenoriale si cursuri de
auditori.

Palatul Navigatiei

Lansata in februarie 2008, noua retea “Enterprise Europe Network” constituie o initiativa semnificativa a Comisiei Europene de a sprijini intreprinderile mici si mijlocii sa isi dezvolte la maximum potentialul si capacitatea de inovare. Oferind servicii de calitate ridicata si la pret redus, scopul sau este de a spori competitivitatea societatilor comerciale. Reteaua are, in primul rand, calitatea de a aduce laolalta pentru prima data doua dimensiuni: regiunile si inovarea.
Aceasta initiativa seamana cu un drum cu doua sensuri. Intr-un sens, reteaua va ajuta IMM-urile de pe intreg teritoriul Europei, iar in celalalt sens ea va servi drept cale prin care i se vor transmite Comisiei Europene punctele de vedere, experientele si observatiile antreprenorilor. Acest factor reprezinta practic o contributie extrem de valoroasa pentru dezvoltarea propunerilor de politici care sa raspunda cel mai bine nevoilor intreprinderilor mici.
Societatile comerciale trebuie sa exploateze la maximum aceasta facilitate oferita de catre Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati, astfel incat sa putem croi viitorul comun.
Practic, unind doua retele anterioare, Euro Info Centre si Centrele Relee de Inovare, noua retea “Enterprise Europe Network” isi schimba dimensiunea si adopta principiul unei abordari integrate, fiind mai dinamica acordand prioritate implicarii IMM-urilor in procesul de consultare asupra impactului politicilor comunitare legate de acestea – masura in care legislatia europeana raspunde nevoilor IMM-urilor.
Noua retea, administrata de Directoratul General Intreprinderi si Industrie al Comisiei Europene, creaza premisele existentei unui singur punct de contact unde se acorda consultanta si asistenta specifica afacerii si inovarii. Agentia Executiva pentru Competitivitate si Inovare avand rolul de a gestiona, controla si evalua intreaga activitate a retelei.
Fundamentul constituirii acestei retele il reprezinta implementarea art. 20 din cadrul Programului Cadru pentru Competitivitate si Inovare 2007-2013: „Servicii in sprijinul afacerilor si inovarilor care au rol important in accesul IMM-urilor la informatie legata de functionarea si oportunitatile produselor si serviciilor pe Piata Interna ca si transferul transnational de inovare, tehnologie si cunoastere”.

Reteua cuprinde aproape 600 de organizatii, incluzand camerele de comert, agentiile de dezvoltare regionala si centrele tehnologice universitare, aproximativ 4 000 de profesionisti cu experienta, puncte de lucru in aproape 40 de tari europene, care urmaresc rezultate preconizate cum ar fi: efectuarea a 50 000 de audituri tehnologice, documentarea a 1 000 de audituri tehnologice, organizarea a 4 000 de evenimente locale si ateliere despre teme legate de IMM-uri.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati este organizatie partenera in cadrul acestei NOI retele, drept castigat in urma participarii la licitatia organizata de Comisia Europeana in anul 2007, fapt ce conclude la continuarea activitatii fostului Centru Euro Info, activitate care cuprinde acum un nou serviciu: asistenta si consultanta specifica INOVARII, servicii de transfer de inovatie si tehnologii in sprijinul microintreprinderilor si al IMM-urilor inovatoare.
In Romania functioneaza patru consortii multiregionale, ca parte a Enterprise Europe Network. Incepand cu ianuarie 2008, serviciile noii retele sunt furnizate de catre consortiul ERSBN (Eastern Romanian Support Business Network) ce acopera Macroregiunea 2 – regiunile de dezvoltare Nord-Est si Sud-Est. In acest consortiu sunt parteneri: Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Bacau, TehnopolIS Iasi – Parc de tehnologie si stiinta, Institutul de Proiectare si Automatizari IPA S.A. – Sucursala Galati.

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati, organizatie partenera a “Enterprise Europe Network” ofera urmatoarele servicii personalizate intreprinderilor din judetele Galati, Vrancea, Vaslui si Iasi:

· Furnizarea de informatii si asistenta practica asupra oportunitatilor de piata, legislatiei Europene si politicilor relevante unei companii sau unui sector. Sprijina IMM-urile sa gaseasca parteneri de afaceri potriviti prin folosirea de baze de date de cooperare in afaceri sau cooperare tehnologica, furnizand informatii despre licitatii publice sau retele internationale,
· Dezvoltarea de abilitati in domeniul cercetarii si inovarii in cadrul IMM-urilor prin sprijinirea crearii de sinergii cu alti actori in domeniul cercetarii, prin sprijinirea cooperarii tehnologice si prin facilitarea participarii la evenimente de brokeraj nationale si internationale,
· Sprijinirea IMM-urilor sa beneficieze de rezultate ale cercetarii, sa participe in programe de cercetare si sa acceseze fonduri, in special cele finatate prin Seventh Framework Programme for Research and Technological Development (FP7 – al Saptelea Program Cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica al UE);
· Implicarea IMM-urilor si mediului de afaceri in procesul de policy-making, prin transmiterea de feedback catre Comisia Europeana si monitorizarea implementarii politicilor UE in domeniul competitivitatii si inovarii.

De asemenea, activitatile de crestere a constientizarii (participarea la targuri, organizarea de seminarii, conferinte, ateliere etc.) si furnizarea unei serii de publicatii in limba romana (ghiduri, buletine informative, site-uri web etc.) contribuie la diseminarea informatiilor catre companii.

Indiferent de stagiul ciclului de afaceri al unei companii sau de nivelul de familiaritate cu problemele europene, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati prin rolul sau in Enterprise Europe Network va poate ajuta. Ea asista companiile in demersul lor de a profita de oportunitatile de afaceri si le poate expune pietelor europene si internationale prin intermediul partenerilor sai din peste 40 de tari. Enterprise Europe Network include toate statele membre UE, tarile candidate, tarile asociate la Programul pentru competitivitate si inovare, membrii Spatiului Economic European si tarile cuprinse in politica europeana de vecinatate etc.

Toate serviciile sunt oferite agentilor economici in cadrul unui „ghiseu unic” aflat in sediul din strada Eroilor nr. 13A, al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Galati . Aceste servicii sunt orientate in special catre societatile aflate la inceput si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) existente, insa pot fi folosite si de companiile mai mari, institute de cercetare, universitati, centre tehnologice si agentii de dezvoltare a afacerilor si inovarii.